Aromatherapie
Verzendkosten België: € 5,50
Verzendkosten Nederland: € 7,00
Betalen kan enkel per overschrijving of cash bij afhaling.

Gebruik van etherische oliën

Opname van etherische oliën via de luchtwegen

Bovenaan in onze neusholte bevinden zich onze geurzintuigcellen die rechtstreeks met onze hersenen verbonden zijn. Dit is de enige plaats waar de buitenwereld in rechtstreeks contact staat met de hersenen. In het limbische hersengedeelte worden de emotionele belevingen van een geur opgeslagen als herinneringen, dit staat buiten  beïnvloeding van onze wil.

Geuren worden daar gekoppeld aan gevoelens en herinneringen, en dat staat buiten beïnvloeding van onze wil. Onze hersenen gaan neurotransmitters vrijgeven en zo komen hormonen vrij die op hun beurt in ons lichaam een verandering teweeg gaan brengen. Verder gaat een deel van de ingeademde lucht naar onze longen en wordt ze ook opgenomen door ons bloed en komt ze terecht in het lichaam waar het z'n werking kan uitvoeren.

Etherische oliën kunnen op de volgende manieren verdampt worden :

  • Via droge verstuiving (doe een druppel olie op zakdoek of kleding)
  • Via een Aromastone of Aromalampje
  • Via een inhaleertas, gevuld met warm (niet kokend) water, maximum 2 druppels etherische olie toevoegen en vervolgens 10 min goed doorademen.  Na inname via een inhaleertas is het aan te raden 2 uur binnen te blijven daar het de luchtwegen helemaal openzet.

 

Opname van etherische oliën via de huid door massage

Omdat etherische oliën zeer geconcentreerd zijn, hebben we bij opname via de huid steeds een drager nodig, waardoor ze beter worden opgenomen. 

Massage:

We nemen als drager, steeds een plantaardige olie van eerste persing. 

  • Jojoba-olie : zeer goed voor massage, bevat veel bestanddelen die analoog zijn aan huidbestanddelen, vochtregulerend, herstellend, goede aftersun, maakt de huid zacht en elastisch, goede basis voor parfums, bij eczema en psoriasis, zowel bij droge als vette huid, reduceert littekens.
  • Zoete amandelolie : gevoelige huid, eczema
  • Abrikozenpitolie : oudere huid en babyhuid, kloven en schrale huid
  • Keukenoliën zijn ook goed voor gebruik : maiskiemolie, olijfolie, sesamolie, soya-olie, tarwekiemolie,...

Gebruik zeker geen minerale oliën of vaseline (bijproducten uit de petroleumindustrie) ! 

Ook in een basiszalf kan je nog etherische oliën toevoegen b.v. in de Rescue zalf van Dr. Bach, in arnicazalf (bij verstuikingen, kneuzingen, bloeduitstortingen), in de calendulazalf (droge huid, schaafwonden,zonnebrand, wratten, droge-geïrriteerde huid).

Baden :

Een heel prettige manier om etherische oliën te gebruiken is in je dagelijkse bad, want dat werkt therapeutisch op zowel lichaam als geest. Een ochtendbad geeft kracht en verfrist u voor een drukke dag. Een bad voor je gaat slapen draagt bij tot een goede nachtrust. Baden zijn ook goed bij spierpijn en gespannenheid. Ook voetbaden kunnen zeer effectief zijn. Ideaal is een bad van 15 à 20 minuten.

Ook bij baden is een drager nodig :

  • Enkele druppels in een kopje volle melk of room, pas toevoegen als het bad vol is
  • 2 soeplepels vloeibare honing met enkele druppels etherische olie.

Citrussen, munt en kaneel zijn niet te gebruiken in bad.